Tillverkning av formade kartonger. Box export

Produktionen av stansade kartonger är ett dynamiskt växande segment inom förpackningsindustrin som blir allt viktigare i takt med ökade krav på den globala marknaden. Stansade kartonger, även kända som formstansade kartonger, är specialdesignade förpackningar som kan anpassas efter olika produkter och kundbehov. Till skillnad från traditionella rektangulära kartonger tillverkas stansade kartonger med hjälp av stansverktyg, vilket gör det möjligt att exakt anpassa deras form efter specifika krav, såsom oregelbundna produkter eller behovet av extra skydd. Detta gör dem mycket populära i olika branscher, inklusive livsmedel, kosmetika, läkemedel och e-handel, där anpassning av förpackningen och produktskydd under transport spelar en nyckelroll.

Produktionen av stansade kartonger uppvisar en betydande tillväxt under 2023-2024, vilket beror på flera faktorer, inklusive den ökande efterfrågan på miljövänliga förpackningar, e-handelns tillväxt och teknologiska framsteg inom förpackningsbranschen. I Polen, en av de ledande tillverkarna av förpackningar i Central- och Östeuropa, växer produktionen av stansade kartonger snabbt, vilket återspeglas i statistiken. Enligt en rapport från det polska förpackningskammaren uppgick marknadsvärdet för stansade kartonger i Polen till cirka 8 miljarder zloty år 2022, och under 2023 ökade det med 12 % till 9 miljarder zloty. Prognoserna för 2024 indikerar att denna marknad kommer att fortsätta växa och nå ett värde på över 10 miljarder zloty, vilket beror på den ökande efterfrågan på mer hållbara och funktionella förpackningslösningar.

En av de viktigaste faktorerna som driver tillväxten av stansade kartonger är det ökande miljömedvetandet hos konsumenterna samt förändrade lagkrav för förpackningar. Under 2023 fortsatte Europeiska unionen att skärpa sina regler för att minska förpackningsavfall och öka återvinningsgraden. Förpackningsavfallsdirektivet kräver att tillverkare producerar förpackningar som är lättare att återvinna och har en mindre miljöpåverkan. I detta sammanhang ökar populariteten för stansade kartonger gjorda av wellpapp, ett helt återvinningsbart material. Enligt data från Eurostat återvanns cirka 84 % av alla pappers- och kartongförpackningar inom EU under 2023, vilket gör stansade kartonger till en av de mest miljövänliga förpackningslösningarna på marknaden. I Polen uppgick återvinningsgraden för pappers- och kartongförpackningar till 72 % år 2022 och ökade till 75 % under 2023, vilket speglar den växande trenden att använda miljövänliga förpackningar.

En annan viktig faktor som driver tillväxten av stansade kartonger är e-handelns ökande popularitet. Under de senaste åren har e-handeln blivit en av de viktigaste tillväxtmotorerna inom förpackningsindustrin. När allt fler konsumenter gör sina inköp online ökar efterfrågan på robusta och säkra förpackningar för att transportera produkter. Stansade kartonger är en idealisk lösning för e-handel eftersom de kan anpassas efter olika produkter och ger skydd under transporten. Dessutom är stansade kartonger lätta att vika och montera, vilket gör dem till en praktisk lösning både för säljare och kunder. Under 2023 uppgick den globala marknaden för e-handelsförpackningar till ett värde av 55 miljarder dollar, och prognoserna för 2024 visar på ytterligare tillväxt till 60 miljarder dollar. I Polen uppvisade e-handelssektorn en tillväxt på 15 % under 2023, vilket resulterade i en ökning av produktionen av stansade kartonger med 10 % under samma period. För 2024 förväntas ytterligare tillväxt både inom e-handel och produktion av förpackningar för denna sektor.

Produktionen av stansade kartonger handlar inte bara om ökande efterfrågan, utan också om tekniska framsteg som möjliggör mer avancerade och effektiva lösningar. Under de senaste åren har förpackningsindustrin gjort betydande investeringar i ny teknik som gör det möjligt att producera stansade kartonger med mer komplexa former, högre hållfasthet och bättre skyddsegenskaper. Moderna maskiner för att skära och forma kartonger möjliggör produktion av förpackningar som är helt anpassade efter kundernas individuella behov, vilket är avgörande inom branscher som kosmetik, elektronik eller livsmedel. I Polen har många förpackningsföretag under 2022-2023 investerat i ny teknik, vilket ökade produktionseffektiviteten med cirka 15 %. Under 2023 producerade polska förpackningsföretag över 1,2 miljarder stansade kartonger, vilket motsvarar en ökning med 8 % jämfört med föregående år. Prognoserna för 2024 indikerar ytterligare produktionsökningar på 10 %, vilket beror på ökad efterfrågan både på hemmamarknaden och den internationella marknaden.

En annan viktig aspekt av produktionen av stansade kartonger är deras roll i att bygga varumärkesimage. I takt med att konkurrensen på marknaden ökar, lägger företagen allt mer vikt vid förpackningsdesign som ett nyckelelement i sin marknadsföringsstrategi. Stansade kartonger ger företag möjlighet att sticka ut från konkurrenterna tack vare möjligheten till personalisering och skapandet av unika former. Under 2023 uppgav 70 % av europeiska konsumenter att förpackningen på en produkt påverkar deras köpbeslut, vilket visar hur viktigt förpackningens estetik och funktionalitet är. Även i Polen blir denna trend alltmer betydande, och fler och fler företag väljer att investera i unika förpackningar som betonar varumärkesvärden som hållbarhet, innovation eller hög produktkvalitet. Som ett resultat blir produktionen av stansade kartonger inte bara en teknisk process, utan också ett element i varumärkesstrategin, vilket ytterligare driver tillväxten i detta segment.

Geografiskt sett spelar Polen en nyckelroll i produktionen av stansade kartonger i Central- och Östeuropa. Tack vare sitt strategiska läge och en välutvecklad logistikinfrastruktur har polska företag möjlighet att exportera sina produkter till EU-länder och även utanför Europa. Under 2023 uppgick exporten av stansade kartonger från Polen till ett värde av 1,5 miljarder euro, vilket motsvarar en ökning med 12 % jämfört med 2022. De viktigaste exportmarknaderna är Tyskland, Frankrike, Storbritannien och de skandinaviska länderna, som kännetecknas av en hög efterfrågan på miljövänliga och innovativa förpackningslösningar. För 2024 förväntas ytterligare exporttillväxt, särskilt till tillväxtländer som Sydostasien och Sydamerika, där efterfrågan på teknologiskt avancerade och miljövänliga förpackningar ökar. Det är värt att notera att den växande exporten av stansade kartonger från Polen bidrar till den ökade betydelsen av denna sektor i den polska ekonomin och stärker polska företags ställning på den globala förpackningsmarknaden.

Sammanfattningsvis upplever produktionen av stansade kartonger under 2023-2024 en dynamisk tillväxt, driven av flera nyckelfaktorer. Ökat miljömedvetande, tillväxten inom e-handel och tekniska framsteg inom förpackningsindustrin är bara några av de element som påverkar den ökande efterfrågan på stansade kartonger. Polen, som en av de ledande tillverkarna av förpackningar i Central- och Östeuropa, spelar en viktig roll i den globala leveranskedjan, och den växande exporten av stansade kartonger bekräftar den ökande konkurrenskraften hos polska företag på den internationella marknaden. Under de kommande åren förväntas produktionen av stansade kartonger fortsätta att öka, stödd av utvecklingen av ny teknik, investeringar i hållbar utveckling och den ökande efterfrågan på mer avancerade och miljövänliga förpackningslösningar.

Vi inbjuder dig att bekanta dig med det polska förpackningstillverkningsföretaget JANBOXs erbjudande.